Добруджанският град Тервел ще се сдобие с нов киносалон с 24 места. Той ще се намира в бившата чакалня на автогарата, съобщиха за БТА от Местната инициативна група "Тервел - Крушари".
Собственикът, който е представител на местна фирма, планира да закупи техника и за пътуващо кино, с което да посещава населените места и в двете общини, където в момента няма работещи киносалони. Той ще се снабди и с техника за професионално озвучаване за събития на открито.
Фирмата е спечелила проект на обща стойност 190 690 лева, от които 95 345 лева са осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез стратегията на Местната инициативна група "Тервел-Крушари".
С европейските средства ще бъде направен ремонт на помещението в Тервел, ще се купи техниката за озвучаване и за пътуващото кино. Собствени средства фирмата ще вложи за зрителските кресла в киносалона, както и за оборудване на фоайето и мястото за продажба на билети.
Пътуващото кино, където ще могат да се показват и филми на 3D, ще позволи на жителите на селата в общините Тервел и Крушари да се докоснат до седмото изкуство, без да се налага да пътуват до областни градове, отбелязаха от Местната инициативна група.