Световноизвестният швейцарски кардиохирург проф. Тиери Карел пристигна в България по покана на Българския кардиологичен институт (БКИ). Плановият прием на госта включва много тежки случаи на животозастрашаващи състояния и сложни операции с плевенските кардио- и съдови хирурзи, съобщиха от МБАЛ „Сърце и Мозък” - Плевен.
Специалистът в продължение на близо десет дни ще консултира и инспектира работата на екипите на клиниките по кардиохирургия в болниците в Плевен и в Бургас. Журналистите ще имат възможност да се срещнат с него на брифинг в Плевен, в който ще участват и кардиохирурзите доц. Владимир Корновски и д-р Йордан Красналиев на 10 февруари от 13,30 ч.
От БКИ отбелязват, че проф. Карел има в практиката си над 12 000 хирургични интервенции и е сред водещите специалисти в световната кардиохирургия в последните десетилетия - учител и ментор на кардиохирурга проф. Томислав Михалевич, изпълнителен директор и президент на Кливлънд клиник, Охайо (20 години болница № 1 в света), който, от своя страна, като лектор на научната конференция „Пролетни кардиологични дни“ в Пловдив (2009 г.) насърчава, подпомага и днес развитието на българската инвазивна кардиология и кардиохирургия.
Проф. Карел е член на борда на директорите на Американската асоциация по торакална хирургия (2018-2021 г.), редактор на Европейското научно списание по кардиоторакална хирургия (2011-2021 г.). В продължение на 25 години е част от ръководството на водещи научни институции. Автор е на над 800 научни публикации. Носител e на наградата "Леонардо да Винчи" за високи постижения в областта на преподаването и обучението към Европейското дружество по кардиоторакална хирургия, „Доктор хонорис кауза” на Фрайбургския университет. Участвал е в близо 50 хуманитарни мисии по света.