Южнокорейският парламент започна процедура по импийчмънт срещу вътрешния министър И Сан-мин, предаде ДПА.
Опозицията обвинява И, наред с останалите обвинения, че не е направил достатъчно, за да бъде допусната масовата паника по време на празненствата за Хелоуин в Сеул през октомври миналата година, в която загинаха близо 160 души.
Предложението на Демократичната партия и две други опозиционни партии беше подкрепено днес от 179 депутати, а 109 гласуваха “против“. Опозицията има мнозинство в парламента. Кабинетът на консервативния президент Юн Сук-йол разкритикува решението, като го определи като "позорно".
След това решение И ще бъде временно отстранен от длъжност. В рамките на следващите шест месеца Конституционният съд трябва да вземе се произнесе за окончателното му отстраняване.
Това е първият случай, в който парламентът на Южна Корея временно отстранява член на кабинета. През март 2017 г. обаче Конституционният съд отстрани от длъжност тогавашната президентка Пак Гън-хе заради участието ѝ в корупционен скандал. Трагедията в края на октомври в сеулския квартал за развлечения предизвика ужас в страната. Хората са загинали при падане, от задушаване или са били смазани или стъпкани от тълпата на тясна странична улица.
През януари специален полицейски екип докладва, че макар и редица пропуски, включително липсата на предпазни мерки и забавяне на спасителните екипи, да са допринесли за големия брой жертви, министърът на вътрешните работи не може да бъде държан отговорен за това.
Опозицията и близките на жертвите обаче поискаха разследване срещу висши служители и уволнението на министъра.