Авиоиндустрията се опасява, че в началото на лятото може да бъдат въведени допълнителни ограничения на трафика на граждански самолети във въздушното пространство над Германия, поради което може да се стигне до забавяне на полети, обяви днес Германската асоциация за въздушен транспорт (BDL), предаде ДПА.
Асоциацията изтъква, че през юни е планирано в Германия да се проведе военното учение на НАТО "Еър дифендър 2023" ("Air Defender 2023"), в което ще участват до 200 изтребителя на различни страни от военния съюз. Поради това се очаква да бъдат наложени допълнителни ограничения в германското въздушно пространство, в допълнение към тези, въведени поради руската военна инвазия в Украйна.  
Германската асоциация за въздушен транспорт настоява "да бъде сведен до минимум ефектът от подобно голямо военно учение върху и без това претовареното въздушно пространство на Германия". 
Браншовата организация отчита нарастване на броя на пътуващите със самолети след рязкото им намаляване по време на пандемията от коронавирус.  
Летищните власти и авиокомпаниите искат да бъде избегнат хаосът, който възникна на редица летища в Европа и САЩ през миналото лято поради недостига на служители и увеличения пътникопоток, отбелязва Ройтерс.