Видинският Българският Червен кръст (БЧК) обяви пунктовете в региона за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.
Помощи се събират в разкрит пункт в сградата на областната организации на Червения кръст и в пунктовете в Димово и Ружинци, каза директорът на Областния съвет на БЧК във Видин Цветелина Петрова. Трите пункта работят от вчера и са отворени от 8:30 до 17:00 часа. В следващите дни  предстои разкриването на пунктове на БЧК и в останалите  осем общински центрове на Видинска област.
Първите помощи - топли завивки, спално бельо и зимни детски дрехи вече се намират в един от пунктовете на БЧК във Видин. Петрова уточни, че в момента най-неотложни са нуждите от нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, ново спално бельо, нови топли завивки, хигиенни материали. Могат да се даряват палатки и оборудване за него, спални чували, отоплителни уреди за палатки, батерии и фенерчета. Цветелина Петрова допълни, че десетки граждани звънят на телефоните и се интересуват от възможностите да помогнат на изпадналите в беда хора. За всички, които се интересуват и имат желание да дарят, могат да го направят навсякъде в областните съвети на Български Червен кръст в страната, а във Видин - на улица "Княз Борис I" №6.
Кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия може да се подкрепи и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори, каза още Петрова. 
Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка в лева за набиране на финансови средства:
IBAN: BG64UNCR76301078660913
За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия