Българският Червен кръст (БЧК) – Търговище и Община Антоново вече приемат дарения за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Материалната помощ се събира в работните дни в сградата на червенокръстката организация в областния град, каза за БТА Ваня Борисова, ръководител на БЧК – Търговище. 
Днес има жители на Търговище, отзовали се на призива на БЧК. Хората даряват топли дрехи и хигиенни материали. Борисова посочи, че има обаждания от частни лица, които имат намерение да дарят якета. От местната структура на БЧК напомнят, че според изискванията материалните дарения трябва да са нови. Неотложна е нуждата от спално бельо, топли завивки и материали за лична хигиена.
Днес и ръководството на Община Антоново и Общинския съвет в града обявиха кампания в помощ на пострадалите в земетръсната зона на Турция. Даренията се събират в Туристическия център в града от 10:00 до 14:00 часа. „Имаме запитвания от фирми и от граждани. Въпреки, че регионът ни е беден, човечността надделява“, каза за БТА секретарят на Общината Мехмед Мехмедов. Той добави, че жителите на общината нямат роднини, пряко засегнати от опустошителните трусове, но са съпричастни с трагедията. 
Освен материалните помощи се събират и парични средства. Събраните дарения ще бъдат транспортирани до Търговище, а оттам до Хасково, откъдето ще поемат към съседна Турция. 
Както БТА съобщи по-рано, дарения за пострадалите се събират и по инициатива на общините Омуртаг и Опака.