Пожарникари и спасители от Благоевград, Кюстендил и Перник са в състава на излетелия днес за Турция втори спасителен екип на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), който ще окаже помощ турските си колеги за справяне с последствията от земетресението, съобщиха от МВР.
Двадесет спасители излетяха рано тази сутрин със самолет „Спартан“ на военновъздушните сили от летището при авиобаза „Враждебна“ в София. Те ще се присъединят към българския модул, който започна работа на територията на провинция Адъяман. Самолетът беше натоварен и с контейнер с помощно оборудване, термокамери и палатки, осигурени от Столичната община. 
Общият брой на служителите на ГДПБЗН, които са на територията на Република Турция, достигна 78 човека с 18 единици специализирана техника и спасително оборудване. 
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира днес, че държавата има готовност да изпрати още 30 медици утре, а в събота е възможно да има още един или два полета до Адана. Така ще бъде сменен екипът спасители на Столичната община, който замина в деня след земетресението в Турция. Вероятно с тях ще се върнат и първите спасители на Българския Червен кръст. За тези полети се очаква допълнителна заявка.