Изпълнителното бюро на БСП е подало сигнал за "поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г. от страна на служебния кабинет", съобщиха от пресцентъра на партията.
Документите с конкретни данни са изпратени до Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Парламентарната асамблея на ОССЕ, пише в съобщението.
В сигнала от левицата припомнят междинния доклад на наблюдателите от ОССЕ за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. "В него ясно беше констатирано, че президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления, насочени главно срещу БСП", пише ръководството на партията и допълва, че това недопустимо поведение продължава и сега. Според БСП свидетелство за това са публичните изявления в национални медии на служебния министър на правосъдието Крум Зарков и вицепремиера Атанас Пеканов.
В сигнала е представена извадка от предаването “Защо, г-н министър?“, излъчено на 5 февруари 2023 г. по бТВ, в което, според партията, служебният министър Зарков отправял негативни и неверни твърдения и внушения за състоянието, ролята, бъдещето и политиките на БСП. От левицата посочват и участие на вицепремиера Атанас Пеканов в “Панорама“, излъчено на 3 февруари 2023 г. по БНТ1, в което той също изразявал "крайно негативно мнение срещу БСП, обвинявайки партията в популизъм, както и в липса на защита на изконни леви ценности и идеи".
Според Изпълнителното бюро на БСП тези изявления на служебните министри са грубо и недопустимо вмешателство във вътрешнопартийните работи на партията. "Това е опит за нанасяне на имиджови щети на партията с цел повлияване на изборния резултат и в ущърб на Българската социалистическа партия. Нещо повече, такова поведение на служебния кабинет води до дестабилизиране на партийната система и разрушаване на демократическия политически процес“, се казва още в сигнала.
От ръководството на партията отбелязват, че съгласно Конституцията една от основните задачи на всеки служебен кабинет е да проведе честни и прозрачни избори, а не намеса в тях. Те изразяват и притеснение, че това тенденциозното негативно отношение на правителството срещу БСП ще се засилва с наближаване на изборите на 2 април.
Министерството на външните работи (МВнР) вече отправи покани за международно наблюдение на предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г., съобщиха преди дни на сайта на ведомството. Покани са изпратени до Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асамблея на ОССЕ, както и до ПАСЕ и Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС).