В община Силистра започна подготовката за отбелязването на три значими исторически дати от местно и национално значение, съобщиха за БТА от администрацията.
Честванията традиционно ще преминат под наслова „Пред олтара на свободата“. Техни организатори са общинският отдел „Култура“, Общинският комитет „Васил Левски“, Общинският клуб „Христо Ботьов“, ученическите клубове „Млади възрожденци“, читалищата и институциите от сферата на културата от общината. 
На 10 февруари силистренци ще отбележат 145-ата годишнина от освобождението на града от османско владичество. Празникът ще започне в 10:30 ч. в църквата „Св.св. апостоли Петър и Павел” с молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на Силистра. Ще последва шествие с Духовия оркестър до паметната плоча, отбелязваща Освобождението на града. Там ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.
На 18 февруари ще бъде отбелязана 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Доростолският митрополит Яков ще отслужи панихида по повод гибелта на Апостола на свободата. По-късно пред паметника на Васил Левски ще бъдат поднесени венци и цветя.
Триадата от чествания ще завърши на 3 март, когато градът тържествено ще отпразнува 145-ата годишнина от Освобождението на България. Празничният ден ще започне в 10:30 ч. на площад "Свобода" с ритуал по издигане на националното знаме на Република България, слово от кмета д-р Юлиян Найденов. С шествие на признателност към героите и прослава на свободата ще се поднесат венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой. На площад „Свобода“ празникът ще завърши с концерт „С песните на България“ с участието на детската фолклорна формация „Добруджанче“ и на народния изпълнител Николай Славеев.