Нов екип от специалисти подготвя Столична община в помощ на районите, пострадали от земетресенията в Турция, съобщи пред БТА кметът на София Йорданка Фандъкова. В събота се очаква у нас да се върнат първите два екипа от спасители, които заминаха за Турция в деня на бедствието. Йорданка Фандъкова говори пред журналисти след посещението си в с. Мрамор, където проследи изграждането на нова детска градина.
Новият екип ще има други задачи, в него са включени инженери и екипи, които ще помагат при обследванията и разчистването на районите, обясни кметът. Тя добави, че първите часове след подобно бедствие са най-важни, за да могат да бъдат открити  и спасени възможно най-много хора. 
Екипите ни работят непрекъснато в трудни условия – рисково е, опасно е, каза още Фандъкова и изрази надежда всички да се върнат здрави. Тя отбеляза, че постоянно е в контакт със спасителите. В момента на терен от Столична община има 16 души, които бяха изпратени в Турция с първите два самолета „Спартан“.
Ще продължим да помагаме. Днес по молба на граждани, които събират помощи, изпратихме и нашия бус, който да им помогне да транспортират даренията до Пловдив, където има организация да ги изпратим до Турция, обясни столичният кмет. 
По-рано днес от авиобаза „Враждебна“ в София за Турция излетя още един самолет „Спартан“ с около 20 спасители на борда, които ще се присъединят към колегите си в справянето с последиците от земетресенията в южната ни съседка. Има остра нужда от спасителни екипи в Турция, които да търсят и спасяват затрупани хора, коментира пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той припомни, че в деня на земетресението самолетите „Спартан“ са направили два пъти по два курса до Турция с помощ.