В средата на месец март започват музикалните репетиции с текст на мюзикъла „Калас и Онасис“ във Варненската опера, съобщи за БТА режисьорът Петко Бонев, който ще пристигне тогава в града. Процесът на непрекъсната подготовка на сцена ще стартира от 25 май, тъй като на 21 юни трябва да се състои премиерата, припомни той. 
След два кастинга са избрани изпълнителите на ролите, но имената им ще бъдат оповестени преди репетициите, уточниха от Операта. В сопраното Мария Калас ще се превъплътят три изпълнителки, защото партията е много натоварваща, с присъствие отначало докрай в спектакъла, с влагане на много чувства, обясни режисьорът. Баритонът Аристотел Онасис, който също е персонаж с много говор и пеене, ще бъде изпълняван от двама певци. 
За да изберем изпълнителите, трябваше да се запознаем много добре с партиите на този оперен мюзикъл с музика, сценарий и текст на Христос Папагеоргиу, обясни Бонев. „За ролята на Мария Калас търсехме оперна певица с развити качества, каквито е имала тя. Трудно е да се докоснем до истинската Калас, но имахме възможност да подберем наистина талантливи гласовити певици, които да могат да пеят преди всичко опера, но и да изпълнят няколко части от мюзикъла, за които е подходящ по-популярен начин на пеене“, каза режисьорът и добави, че тяхното звучене ще определи диригентът Страцимир Павлов, който е специалист в музицирането. 
Важно за пресъздаването на образа на великата певица е и актьорското майсторство, тъй като, по думите на Бонев, тя е огън и страст, за което е нужна много добра изпълнителка, която да успее да възпроизведе дълбоките чувства. Той посочи, че в мюзикъла „Калас и Онасис“ има много драма и трагедия. „Тъгата за мен е в повече, но нашата работа е да го направим така, че да бъде интересно, да не е толкова тъжно, да се усетят хубавите моменти, свежите ансамблови номера и прекрасната музика, написана от талантливия композитор“, сподели режисьорът. Той смята, че избраните певици успешно ще представят както ариите, така и песните, сред които има и няколко гръцки с характерна интонация.
Сред интересните моменти в действието, според него, е пускането на вода на известната яхта на Онасис, която носи името на дъщеря му Кристина. В тази сцена има хубави дуети на главните изпълнители с другите действащи лица, разкри Бонев. Сред тях са съпругата на Онасис Тина Ливанос и Джаки Кенеди, за която той се жени по-късно. Хубави са също ролите на сина му Александър и неговата любовница Фиона, която е 16 години по-възрастна и е нежелана от роднините, разказа още той. Общо дванадесет са персонажите в мюзикъла, като сред тях са и принц Рение, и сър Уинстън Чърчил. 
Спектакълът „Калас и Онасис“ ще има световна премиера във Варна в интерпретация на Страцимир Павлов като музикален директор, диригент и аранжор, и Петко Бонев като режисьор. Двамата са поставяли и хитовите мюзикъли „Цар Лъв“ и „Красавицата и звяра“, които имаха премиери за България през 2021 и 2022 г.