Десет пожарникари от Варна са в готовност да заминат за Турция, за да помагат на пострадалите от земетресението, съобщи днес главен инспектор Стоян Стоянов от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в крайморския град. Той уточни, че те ще разполагат с лични предпазни средства, но засега не са снабдени с термокамера. 
Всяко семейство е редно да има някаква предварителна подготовка как ще реагира в случай на бедствие, допълни Стоянов. Според него е добре да бъдат определени предварително местата в дома, където да се застане при земетресение. Най-сигурно е под носещите конструкции, уточни експертът. По думите му семействата би трябвало да са винаги в готовност да се изнесат от дома си, като вземат само багаж за спешни случаи - документи, лекарства, топли дрехи.
Много е важно в случай на произшествие, не само при земетресение, когато се напуска къщата, да се изключи електричеството, допълни Стоянов. Според него най-важно обаче е да се запази спокойствие, а не хората паникьосано да хукнат навън. Ако искат да бягат, трябва да го направят за секунди, защото след първия трус, има вторични, като в никакъв случай не ползват асансьори, каза още експертът. Той припомни още, че когато излязат навън, хората трябва да стоят на разстояние от сградите и от електропроводите.
Плановете за действие при бедствия и аварии се актуализират редовно и на национално, и на регионално ниво, каза още Стоянов.