В готовност за заминаване към Турция е екип от близо 30 доброволци - спешни медици, травматолози и медицински сестри, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Специалистите са от ключови структури като Центъра за спешна медицинска помощ София, Университетската многопрофилна болница за активно лечение„Св. Анна“,  Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“  и Специализираната болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. 
Екипът може да окаже високоспециализирана помощ както в местни лечебни заведения, така и в полеви болници. Очаква се българските медици да отпътуват за Турция в близките дни.
Екипът на Министерството на здравеопазването е в постоянна комуникация с ресорните власти в Република Турция, от които българското здравно министерство очаква актуална информация за необходимостта от изпращане на специализирана медицинска помощ.
Пореден екип от спасители замина за Турция тази сутрин от столичното летище с военен самолет „Спартан“. Два екипа от Военномедицинска академия вече заминаха за южната ни съседка. Сред хората, които бяха изпратени да помагат на пострадалите от земетресенията, са 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст. Вчера от Центъра за спешна медицинска помощ в София съобщиха, че повече от 10 лекари от Спешна помощ – София, ще заминат за Турция със самолет на българските военновъздушни сили, за да се включат в оказването на медицинска помощ на пострадалите от земетресението.