Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии тук и съобщават, че в интервю, публикувано днес в германския вестник „Велт“, той е предупредил, че ако не се стигне до конкретни договорености по миграционните въпроси, ще блокира заключителната декларация на срещата на върха тази седмица. В срещата ще вземат участие държавните глави и правителствените ръководители на държавите от Европейския съюз.
„Няма да са достатъчни празни думи“, заявява Нехамер пред „Велт“. „Има нужда най-сетне от ясно и недвусмислено признаване на необходимостта от засилване на охраната на външните граници и от включване на съответните финансови средства от бюджета на Европейския съюз за тази цел“, изисква канцлерът. Трябва да последват „конкретни стъпки“. Ако това не се случи, Австрия няма да може да подкрепи заключителната декларация на срещата на върха на Европейския съюз.
Австрия и още седем държави от Европейския съюз са поискали в съвместно писмо повече финансирани от Европейския съюз мерки за охрана на външните граници, по-бързо връщане на мигранти и нови споразумения за репатриране с трети държави. Писмото е изпратено до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.