Гръцкият министър на отбрана Никос Панайотопулос и британският му колега Бен Уолъс подписаха Съвместна декларация за сътрудничество в областта на отбраната във британската кралска военноморска база „Порстмът“ в Южна Англия, предаде агенция АНА-МПА.
Документът предвижда засилване на сътрудничеството в областта на отбраната на двете държави посредством съвместни обучения на военни и съвместни учения. То също така има за цел да определи нова рамка за сътрудничество срещу актуални заплахи като хибридна война и кибератаки.
Двамата министри поставиха акцент върху морското право. В декларацията е посочено, че Гърция и Обединеното кралство се ангажират да се справят със заплахите за мира и сигурността в Средиземноморието и да зачитат международното право, по-специално Конвенцията на ООН по морско право.
Делегации от гръцкото и британското министерство ще се срещат всяка година, за да актуализират споразумението.
Подписването на декларацията се състоя вчера на кралския военноморски кораб „Даймънд D34“. Той е третият от серията високотехнологични разрушители „Тайп 45“ и е един от най-модерните военни кораби в света.