Мартенско ателие ще заработи в Музейния образователен център в Търговище. Записванията за участие в инициативата започнаха от днес и ще продължат до 14 февруари, обясни за БТА музейният педагог Маргарита Зидарова.
Мартенското ателие е традиционна проява на Регионалния исторически музей. То ще посрещне ученици от различни възрасти в седмицата от 20 до 24 февруари. Децата, подкрепени от музейния педагог, ще изработват традиционна българска мартеница.
Екипът на музея е подготвил и осигурява всички необходими материали за изработката на червено-белите символи. Ще се използват вълнени конци, за да може максимално да се доближим до традиционната народна мартеница, обясни Зидарова. Целта ни е за децата да е лесно и интересно. Имаме подготвен модел, който ще покажем на участниците, но той дава възможност от него, чрез добавяне на различни елементи и възли, да произлязат няколко различни вида мартеници, допълни музейният педагог. По тази начин децата ще могат да проявят въображение в изработката на своята мартеница.
Едновременно с това участниците ще се запознаят с първомартенската обредност и ще усвоят основни техники за направата на мартениците. В лекцията си музейният педагог ще представи мартеницата – като символ на надеждата за здраве и радост, за плодородие, за обич и разбирателство. Ще припомни легендата за мартеницата и ще разкаже защо закичвайки се с червено-белите преплетени конци българският народ от стари времена, се надява да „измете” старото, застоялото, неплодородното и да отвори вратите и прозорците, за да посрещнем новото, слънцето, топлината и плодородието.
Практиката на екипа на РИМ – Търговище през годините показва, че тематичните ателиета се радват на голям интерес от страна на организирани ученически групи.