Четири бивши сателитни на СССР страни от Централна Европа подписаха военен пакт за координиране на планирането на отбраната и създаването на обща бойна част, която да действа под егидата на НАТО и ЕС, в отговор на украинската криза.

"Настоящата ситуация в Европа показва, че за съжаление военен конфликт, преди смятан за немислим, може да се случи", заяви полският министър на отбраната Томаш Симониак на среща на Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Във Вишеград, Унгария, той заяви, че украинската криза показала важността на "по-динамично сътрудничество" между страните от V4 в рамките на НАТО и ЕС. Бойната част V4-ЕС ще бъде готова да участва в операции на НАТО и ЕС до 2016 г., каза още Симониак и допълни, че военното сътрудничество на страните от Вишеградската четворка е уникално в рамките на НАТО.

Способностите за отбрана на Европа могат да бъдат подобрени, категоричен е Симониак. Унгарският му колега Чаба Хенде каза, че съвместната бойна част ще се състои от 3000 войници от четирите страни. "Тя ще действа като регионална бойна част в рамките на операциите на НАТО и ЕС", допълни Хенде.

Споразумението, подписано от министрите на отбраната на четирите страни, включва още ангажименти за съвместни военни учения и координация на разходите за отбрана. Вишеградската четворка беше създадена през 1991 г. като форум на държавите членки, всички бивши комунистически страни и настоящи членове на ЕС, да обсъждат общи проблеми в областта на сигурността и енергетиката.

Вчера унгарският външен министър Янош Мартони заяви, че членовете на V4 са особено уязвими от положението в Украйна, ще пострадат от санкции на ЕС срещу Русия и очакват "солидарност" от останалите държави членки на съюза. Полша, Словакия и Унгария имат граница с Украйна и значителни малцинства, които живеят там, повечето в западната част на бившата съветска страна.