Кметовете на общините Бяла, Пеньо Ненов, и Девня – Свилен Шитов, бяха отличени днес като партньори на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) във Варна. Наградите са за приноса им в развитието на доброволческите формирования в региона. Отличаването на кметовете е в рамките на областния етап на Националния конкурс „Пожарникар на годината“, обясни началникът на дирекцията комисар Тихомир Тотев. Освен за партньори на Пожарната, бе връчена награда и в състезателната категория „Служители на ГДПБЗН“. Тя бе за старши инспектор Върбан Петков, началник на група в Първа районна противопожарна служба – Варна.
Във Варненска област има създадени доброволчески формирования в 11 общини, допълни Тотев. По думите му числеността им зависи от броя на населението. През миналата година в Девня за пръв път се провежда областно състезание на такъв тип формирования, Бяла пък е домакин на първия им национален преглед.
Провеждането на такъв тип състезания дава допълнителен стимул на хората, които искат да бъдат доброволци, посочи кметът на Девня Свилен Шитов. Той уточни, че във формированието в общината влизат 10 души. Благодарение на доброто партньорство с РДПБЗН те придобиват ценни знания и умения, макар че би било най-хубаво никога да не се налага да ги прилагат в практиката, допълни Шитов.
Националният конкурс „Пожарникар на годината" се провежда от 1994 година. Варненските огнеборци са го печелили 6 пъти, а още толкова се класират на престижното второ място.