Окръжният съд в Бургас взе мярка за неотклонение "временно задържане" за срок от 40 дни спрямо беларуския гражданин Максим Б., издирван от руските съдебни власти за измама в особено големи размери. Производството бе гледано по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, по искане на съдебните власти на Руската Федерация чрез Интерпол – Москва, за временно задържане под стража на чуждия гражданин с оглед на обезпечаване на производството по неговата екстрадиция за Руската Федерация. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Бургас.
Максим Б. е издирван, затова че от територията на Република Германия, чрез измама, е откраднал лек автомобил "Ауди", модел Q7 и парична сума. Автомобилът впоследствие е бил продаден на територията на гр. Краснодар, Руска Федерация. Има данни, че Максим Б. е използвал откраднатите пари за лична облага и е причинил на пострадалия финансова имотна вреда в размер на 2,49 млн. рубли. Престъплението, за което лицето се издирва - измама в особено големи размери, има свой аналог в българското наказателно право, за което се предвиждат от три до 10 години "лишаване от свобода", а съдът може да постанови конфискация от имуществото на обвиняемия.
Окръжният съд в Бургас намери, че е налице необходимост от временно задържане на издирвания, с цел осигуряване на участието му в предстоящото производство по екстрадиция. Според съдебната инстанция съществува реална опасност Максим Б. да се укрие, тъй като е установено, че след осъществяване на деянието, същият е напуснал пределите на Руската Федерация.
Събрани са и данни, че Максим Б. пребивава преимуществено в Република Турция и е на територията на Република България инцидентно, т.е. местоживеенето му е непостоянно, което не може да обоснове извод за определяне на друга, по-лека мярка за неотклонение.
Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок, научи БТА от съда.