Германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) съобщи, че нетният му паричен поток (разликата между приходите и разходите - бел. р.) за финансовата 2022 г. е бил значително под заложените от компанията цели, въпреки, че продажбите са достигнали прогнозираните нива, предаде ДПА.
Продажбите на групата са достигнали обем от 279 милиарда евро (+11,5 на сто) през 2022 г., отговаряйки на оценките за ръст с от 8 до 13 на сто спрямо предходната 2021 г., когато продажбите възлизаха на 250,2 милиарда евро.
Оперативната печалба на групата преди т. нар. "извънредни еднократни събития", или извънредни разходи, е била около 22,5 милиарда евро. Очакваната възвръщаемост от продажбите на "Фолксваген" е била около 8,1 на сто. Предишните прогнози на компанията за марж на печалбата сочеха от 7 до 8,5 на сто.
Нетната ликвидност на автомобилния отдел към 31 декември 2022 г. е била около 43 милиарда евро, включително около 16 милиарда евро парични потоци от публичното предлагане на акции на "Порше" (Porsche), дъщерна компания на "Фолксваген", през септември 2022 г.
Нетният паричен поток на германския концерн е бил около 5 милиарда евро през финансовата 2022 г., въпреки че заложените цели за нетен паричен поток бяха за резултат от 8,6 милиарда евро. По-слабият резултат се дължи предимно на нестабилната ситуация с доставките и прекъсвания в логистичните вериги, особено в края на годината.
В резултат на това оборотният капитал и по-специално запасите от готова продукция, суровини и консумативи в края на годината са били значително повече от очакваното.
Текущото планиране за финансовата 2023 г. предполага, че увеличението на оборотния капитал в края на миналата година до голяма степен ще се стопи.
Очаква се на 14 март "Фолксваген" да публикува годишния си финансов отчет.