В телефонен разговор с Барак Обама основателят на Facebook Марк Зукърбърг критикува своя президент, заради програмите за следене в интернет.
Повод за дискусията между двамата станаха последните разкрития на Едуард Сноудън, че Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ искала да създаде сървър, който се маскира като Facebook с цел събиране на данни от потребителите.
„Много съм разочарован и обезпокоен от многобройните съобщения за действията на правителството на САЩ. Когато нашите инженери работят непрестанно за подобряване на сигурността, ние си представяме, че защитаваме [потребителите] от престъпници, а не от нашето правителство”, коментира в мрежата Зукърбърг. Основателят на Facebook призовава властите към по-голяма откритост, защото в противен случай хората ще започнат да вярват на най-лошото. По неговите думи, действията на правителството на САЩ нанасят вреда на общото ни бъдеще.

Докато светът става все по-сложен и правителствата по целия свят водят битки, значението на доверието в интернет е голямо, както винаги, допълва Зукърбърг.
Междувременно, NSA определи като неточни данните, изнесени от Едуард Сноудън. Представител на Белия дом пък потвърди разговора между Зукърбърг и Обама, отбелязвайки, че той е бил по повод скорошни публикации за дейността на американското разузнаване.