Бавната реакция на белгийския екип за оказване на спешна помощ след земетресението получи много критики, предаде белгийската новинарска агенция Белга. Министърката на вътрешните работи Анели Верлинден обясни, че в момента Турция е поискала екипи за търсене и спасяване, а Белгия ще изпрати медицински екип. Молба за медицински екипи обаче все още не е направена.
Белгия иска да изпрати възможно най-скоро медицински екип “B-FAST“ в Турция, който ще се състои от около 80 души.
Когато се случи бедствие от такъв мащаб, тази спешна помощ трябва да бъде координирана, за да бъде възможно най-ефективна, каза Верлинден. "Това винаги се прави по искане на страната. Засега Турция е поискала да бъдат изпратени  издирвателно-спасителни екипи. В Белгия беше решено през 2019 г. да не се изпращат приоритетно екипи за издирвателно-спасителни операции, а да се изпращат медицински екипи", допълни тя. 
Тя също така заяви, че Белгия няма да се поколебае да предостави помощ и на Сирия. "Що се отнася до мен, политическите дискусии трябва да се държат настрана от това и трябва да помогнем на възможно най-много хора. Като международна общност трябва да направим всичко възможно, за да получим тази помощ на място. Все още не е поискана помощ, но, разбира се, ние няма да се поколебаем да помогнем и там", уточни Верлинден. 
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и Белга.)