По отношение на социалната политика, винаги съм заявявал, че грижата за уязвимите слоеве е сред приоритетите на правителството. Мерките не са достатъчно, но се стараем да бъдем на ръба на възможностите. Причината за това е, че ако ги надскочим, това ще има други негативни последици.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на срещата си с граждански организации.

"Ще продължим в рамките на фискалните възможности да отделяме първостепенно внимание на набора от социални мерки, които смекчават напрежението при най-уязвимите от социална гледна точка групи", добави Орешарски. Премиерът отговори и на въпрос за трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", като каза, че те са спрени и няма възможност да бъдат пуснати отново. "Не говоря за технологична възможност, а за договора за присъединяване на България към ЕС. Демонтажът е задължителен, а затова страната получава не малка сума като компенсация", подчерта Орешарски.

По отношение на случая в Лясковец премиерът Орешарски отбеляза, че днешната акция е със съдействие на прокуратурата. "Исках веднага информация дали са спазени всички инструкции. Това, което ми беше докладвано, е, че са спазени", каза премиерът.

Българската позиция относно Украйна е фокусирана около няколко принципа, каза още Орешарски на срещата си с представители на граждански и неправителствени организации. На първо място премиерът посочи подкрепата в рамките на дипломатическите и политическите средства за българското национално малцинство. "Това беше и една от предпоставките министър Кристиан Вигенин да посети Киев в първия възможен момент", отбеляза министър-председателят. "Обявяваме се за териториалната цялост на Украйна", каза още премиерът. На трето място той посочи призива към новите украински власти – да водят политика на деескалация на напрежението и на интегриране на всички украински граждани. "Считаме, че това е единственият път за омиротворяване на една страна, която в последните десетилетия, бих казал и в последните два века, е често поделяна в миналото между различни империи и държави", коментира премиерът.

Според Орешарски в този контекст би следвало да се преценява и предстоящият референдум в Крим. "Според украинската конституция той е незаконосъобразен и дори от чисто политическа гледна точка трудно може да оправдаете референдум в регион с голямо малцинство и да очаквате обективен резултат", каза министър-председателят. Той добави, че се следи с особено внимание ситуацията в Украйна, както и мненията на партньорите от ЕК.

"За съжаление към настоящия момент нямаме оптимистични новини. Вероятно на предстоящата среща на върха в Брюксел другата седмица една от най-важните точки ще бъде обсъждане на ответна реакция на ЕК към случващото се в Украйна и в частност референдума в Крим. Това ни поставя на много сериозно изпитание, тъй като България потенциално е между страните-членки на ЕС, които биха претърпели най-големи икономически щети, ако се проведе следващ етап на политика на санкции спрямо Русия. Ще водим разумно дебата в Брюксел, така че от една страна да се намерят подходящи инструменти, които да въздействат за намиране на дипломатически и политическо решение за Украйна и от друга страна – недопускане на крайни действия, които ще навредят на страните-членки на ЕС, особено на уязвими като България", обясни Орешарски.