Иракски активистки демонстрираха днес в столицата Багдад с искане за закон срещу домашното насилие, няколко дни след смъртта на млада юбюбърка, удушена от баща си – трагедия, предизвикала голям отклик в предимно консервативната държава, предаде Франс прес.
Тиба ал Али беше убита в края на януари в Дивания, в южната провинция Кадисия, съобщи в петък министерството на вътрешните работи. Министерството посочи, че е правило опит да посредничи между 22-годишната жена и роднините й за разрешаване на „семеен спор“. Бащата се предаде на полицията и призна, че е убил дъщеря си.
Днес силите за сигурност не позволиха на двадесетина активистки да се приближат до сградата на Висшия съдебен съвет. Те все пак се събраха на една от улиците, водещи към сградата, съобщи журналист на АФП.
„Спрете да убивате жени!“, „Изискваме убиецът на Тиба да понесе отговорност!“, се четеше на плакати, носени от демонстрантките.
Настояваме за закони за защита на жените, особено за закон срещу домашното насилие, заяви за АФП 22-годишната демонстрантка Росе Хамид. Дойдохме да протестираме заради смъртта на Тиба и тази на всички останали преди нея. Коя ще е следващата жертва, попита риторично активистката.
Друга участничка в протеста – Лина Али, каза, че мобилизацията на активистките ще продължи заради увеличаването на случаите на домашно насилие и на убийствата на жени заради пола им.
Правозащитничката Ханаа Едвар беше приета днес от магистрат от Висшия съдебен съвет, пред когото е изложила исканията на феминистките.
Тиба ал Али живеела в Турция от 2017 г. и била на гости на семейството си в Ирак, когато баща й я е убил, съобщи за АФП служител на силите за сигурност в Дивания.
В канала си в ЮТЮб Тиба публикувала видеа от всекидневието си, в които често се появява и годеникът й. Тя споделяла и преживяното, след като се подлагала на козметични операции.
В записи, споделени в социалните мрежи от приятелка на Тиба, и използвани от активисти, се чуват откъси от разговори между бащата, ядосан, че дъщеря му живее сама в Турция, и Тиба, която обвинява брат си в сексуален тормоз.