Пратеник на министъра на външните работи на Катар е посетил днес афганистанската столица за среща с и.д. външен министър на администрацията на талибаните, се казва в изявление на външното ведомство в Кабул, предаде Ройтерс.
Визитата беше направена, след като администрацията на талибаните наложи ограничения върху образованието на жените и работата им в НПО, които Катар нарече „дълбоко обезпокоителни“ на фона на широка международна критика.
Мултак бин Маджед Ал Катани – специален пратеник на катарския първи дипломат, е участвал в срещи с външния министър молла Амир Хан Мутаки в Кабул, каза говорителят на афганистанското МВнР Абдул Кахар Балки.
Двете страни обсъдиха политическата координация, силата на (двустранните) отношения и хуманитарната помощ, съобщи Балки.
Нито една държава не е признала официално правителството на талибаните, макар че миналата година Китай и Пакистан изпратиха в Кабул външните си министри, а специален представител на ООН наскоро посети страната, за да обсъди правата на жените и предоставянето на помощ.
В Катар се намираше политическо бюро на талибаните след 2012 г., когато те се бореха активно срещу подкрепяното от Запада правителство докато не завзеха властта през 2021 г.