Военноморската база в аржентинския град Мар дел Плата беше домакин на пресконференция по повод сътрудничеството между България и Аржентина в областта на военноморското дело, полярните изследвания и логистиката. Събитието се проведе ден след пристигането на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) в града. Мар дел Плата е междинна спирка по пътя на НИК 421 към българската антарктическа база на остров Ливингстън.
На пресконференцията присъстваха началникът на Висшето военноморско училище във Варна - флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, командирът на НИК 421 – к-н II ранг Николай Данаилов, контраадмирал Марсело Тарапов – генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина, посланикът на Република България в Аржентина Н. Пр. Стоян Михайлов, посланикът на Аржентина в България Н. Пр. Алфредо Атанасоф, представител от името на Гийермо Кармона, държавен секретар по въпросите за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик в министерството на външните работи, международната търговия и изповеданията на Аржентина, български и аржентински журналисти, както и част от българските антарктици.
Флотилен адмирал Медникаров сподели, че настоящото плаване на НИК 421 е осъществяване на една мечта на поколения български учени, а най-вече и на ръководителя на българското полярно общество проф. Христо Пимпирев. "Това нямаше да се случи без помощта на военноморските сили на Аржентина", благодари Медникаров.
Отговаряйки на въпрос на БТА, контраадмирал Тарапов сподели, че през годините многократно е бил гост на българската полярна база „Св. Климент Охридски“ и е останал силно впечатлен от гостоприемството на българските антарктици, както и от саможертвите и отдадеността, с която те проправят път за науката на Ледения континент въпреки суровите условия там. Той определи полярното сътрудничество между България и Аржентина като топла приятелска прегръдка.
Тарапов с гордост и уважение отбеляза, че за първи път в историята националният флаг на България се вее на мачтата във военноморската база в Мар дел Плата редом с аржентинския.
През 2016 г. министерствата на отбраната на България и Аржентина подписаха меморандум за разбирателство, обхващащ взаимопомощта и обмяната на опит в множество сфери в областта на отбраната - обучение и подготовка, обмяна на информация, поддържане на мира, отбранителна индустрия, наука и технологии и др. През 2022 г. между двете държави беше подписано и споразумение за антарктическо сътрудничество. То препотвърди официално българо-аржентинското приятелство на Ледения континент, което укрепва вече 31 години.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".