Престъпна сръбско-хърватска банда, заподозряна в стотици обири в цяла Европа е била разбита през ноември по време на операция, ръководена от френско-испански разследващ екип, съобщи днес френската жандармерия, цитирана от Франс прес.
Групата, съставена от около 60 души, е била изключително добре структурирана и е "функционирала на много интегриран семеен принцип". Тя е разполагала с екипи, извършващи обири и с екипи от изнудвачи, а после е перяла парите, които е събирала, разказа за Франс прес генерал Марк дьо Тарле, ръководител на Френското централно бюро за борба със странстващите престъпни групи.
В конкретния случай престъпната група е била организирана около семейство, което е ръководело екипи от крадци, съставени от децата на семейството и от деца от други роднински семейства.  В периода от юли 2021 г. до октомври 2022 г. групата е странствала из цяла Европа, като е извършила стотици обири във Франция, Испания, Швейцария, Португалия, Италия, Нидерландия, Германия, Белгия и Австрия. Плячката от тях е била на стойност няколко милиона евро.
Разследването, започнало през лятото на 2021 г., първоначално се е фокусирало върху отделни кражби, но постепенно разследващите във Франция и Испания си дали сметка, че става дума за свързани престъпления и сформирали съвместен екип, който действал и под егидата на "Евроджъст" и с подкрепата на "Европол". Стигнало се накрая до арести, извършени в един ден в няколко страни. На 22 ноември 25 души на възраст между 20 и 40 години били задържани едновременно във Франция, Нидерландия, Испания, Хърватия и Италия. По време на претърсванията, съпътствали арестите, са били конфискувани 550 000 евро фалшива валута, коли, оръжия, бижута и луксозни стоки.
От задържаните на 23 са предявени обвинения във Франция и Испания и те са в предварителния арест, а останалите двама са под домашен арест в Италия и Нидерландия в очакване да бъдат предадени на френските власти, които ги издирвали.