Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция се надява процесът на диалог между Косово и Сърбия да приключи с осигуряването на траен мир и стабилност в региона, съобщи специално за БТА агенция КосоваПрес.
На съвместна конференция с министър-председателя на Косово Албин Курти Ердоган заяви, че Турция подкрепя диалога между Косово и Сърбия, като добави, че страната му очаква страните да покажат мирен и конструктивен подход.
Той подчерта, че подкрепата на Турция за Косово ще продължи във всички посоки, включително интензивна работа за увеличаване на броя на страните, признаващи независимостта на Косово.
Междувременно министър-председателят на Косово Албин Курти, който е на официално посещение в Турция, заяви, че Косово е благодарно за прекратяването на геноцида и намесата на НАТО в страната.
"Благодарих на президента Ердоган за подкрепата му за членство на Косово в НАТО и Съвета на Европа. Обединени сме от ориентацията си към НАТО, към Съвета на Европа, от нашите ценности. И двете страни ни обединява критичният момент, през който преминава европейският континент", заяви той.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)