Германският министър на финансите Кристиан Линднер призова за бързо сформиране на комитет на кредиторите в рамките на общата рамка за справяне с усилията за преструктуриране на дълга на Гана, предаде ГНА за БТА. Той заяви, че Германия, която е вторият по големина двустранен кредитор на Гана, е готова да подкрепи усилията на Гана да се възстанови икономически.  
След среща с министъра на финансите на Гана Кен Офори-Ата Линднер заяви, че подкрепата от страна на кредиторите ще позволи на страната да възстанови икономическия си растеж.   
"За Германия е от съществено значение да види справедливо разпределение на тежестта между всички кредитори. Нуждаем се от комитет на кредиторите във възможно най-кратък срок. Бих искал да призова всички кредитори да се присъединят към усилията възможно най-бързо", каза той. Той призова Китай, в качеството му на важен двустранен кредитор на Гана, да участва в тези усилия.  
"Трябва да намерим нови подходи към свръхзадлъжнялостта на държавите с ниски доходи и общата рамка е част от това решение, а Германия е готова да изиграе своята роля", каза той.  
В центъра на двустранните разговори бяха, наред с другото, наемането на персонал от Гана за екипа на Международния валутен фонд (МВФ) и структурните реформи в енергийния сектор.  Г-н Линднер заяви, че за Гана е важно да запази доверието на другите в нея и да промени бързо състоянието на икономиката си, за да може да се възползва от предимствата на финансовите пазари.   
Той заяви, че Германия е наясно с предизвикателствата пред Гана и е "силно заинтересована от успеха на ганайската икономика, а ние искаме Западна Африка като цяло да остане стабилна. Интересуваме се от икономическото благосъстояние и напредък на Гана".  
Лиднер каза: "Знаем, че за тази страна има възможности. Тя има динамика и наистина оценяваме усилията, които правителството полага, като разширява човешкия капитал и се фокусира върху подобряването на социалната мобилност, но поради ситуацията с пандемията COVID-19 и въздействието на руската инвазия в Украйна положението за съжаление се влошава."  
Гана трябваше да балансира фискалните си мерки в бюджета, да осигури макроикономическо възстановяване и операции по дълга си, за да поеме по устойчив път на икономическо развитие през следващите няколко години.  
Линднер похвали правителството на Гана за усилията му да преструктурира публичния или държавния дълг и за опитите да подкрепи банките от частния сектор, за да запазят капитала си и способността си да финансират по-нататъшния растеж.  
От своя страна г-н Офори Ата заяви, че в Гана в момента се прилага програма на МВФ, която изисква подкрепата на Германия, като например сформиране на комитет на кредиторите в Парижкия клуб за ускоряване на процеса на вземане на решения и подкрепа на борда на МВФ, за да може Гана да получи одобрение през март 2023 г. 
"Германия винаги е оказвала силна подкрепа за нас в областта на енергетиката, финансовите услуги и социалното приобщаване, а това са все критичноважни елементи в нашата програма за растеж", каза той. 
Ганайският министър заяви, че дългът на Гана се е увеличил с около 20 % и е необходимо да се разгледа концепцията за преструктуриране и опрощаване на дълга.  
Той добави, че международните кредитори на Гана ще трябва да вземат решение, основано на общочовешки подход, разбиране и как да се преориентира глобалната рамка, "така че всички страни да бъдат устойчиви".
(Информация, разпространявана по договор за партньорство на ГНА с БТА)