България има бъдеще, само ако следваме заветите на Апостола. С тези думи проф. д-р Пламен Митев се обърна към участниците в Национална ученическа конференция "Васил Левски-вулкан от човечност", която бе открита днес в Котел.
Професорът, който е научен консултант на форума, изказа благодарност към организаторите от Средно училище „Г.С.Раковски“, които не за първи път са домакини на подобен вид събития, събиращи български ученици от различни градове, чието обединяващо звено е любородието и интересът към българската история.
"Това е много хубав пример, който трябва да се следва и от други български училища, заяви проф. Митев. На датите 6 – 18 февруари всеки говори за Левски, поднасят се венци, всички гледат портрета на Апостола и следващия ден забравят за него. Искрено се надявам, че всички, които сте подготвили тези проекти, не само ще запомните фактите, които сте събрали и прочели, но и ще се опитате да запомните неговите съвети и да ги приложите на дело във вашето ежедневие. България има бъдеще, само ако следваме тези съвети".
"Котел е люлка на българското Възраждане, дал е плеяда от български възрожденци, роден град на толкова много светли умове и няма по-подходящо място за тази конференция, приветства участниците кметът на Котел Коста Каранашев. Всеки, който се докосне до личностите на Левски и Раковски, ще бъде пленен от силата, от жертвоготовността, от чистотата на едни характери, които са осъзнали понятия, като родолюбие, чест и най-важното – свобода. Вие, които сте тук, ни връщате вярата в бъдещето на България. Вие сте най-голямата ценност, но за да се изградите като личности, трябва да се докоснете и в ежедневието си и да се водите от тези принципи, които тези мъже са ни оставили", допълни той. 
На тридневната конференция ще бъдат представени общо 50 клипа и филми на ученици от 25 училища в страната. Учениците са от гимназиален етап (V - XII клас) и ще покажат свои разработки на филм или клип, подготвени под ръководство на учител или друг научен консултант. Проектите, които ще бъдат представени, са 26 клипа и 24 филма, всеки от тях - в рамките на 8 минути. Близо 120 ще бъдат участниците - ученици и учители, ще се включат онлайн и ученици от Болградската гимназия, също с патрон Георги Сава Раковски, в Украйна.