До момента от това, което имам като информация, операцията в Лясковец е проведена спрямо всички законови изисквания. Това каза вицепремиерът Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол.

Вътрешният министър е категоричен, че при планирането и провеждането са спазени тактическите процедури, които е трябвало да се спазят. "Тактически операцията е проведена съгласно изискванията и съгласно утвърдените практики на Специализирания отряд за борба с тероризма", обясни той.

Преди това вицепремиерът направи специално изказване пред народното представителство по трагичния инцидент в Лясковец, където тази сутрин мъж стреля по полицаи и уби един от тях, а трима бяха ранени.

Спецоперацията в Лясковец е планирана, заяви той. На 12 март е постъпил сигнал от директора на полицията в Лясковец, че има заплахи от Петко Савов, че ще стреля по учениците, ако продължат да вдигат шум. Още същия ден е сезирана ВКП и се взима решение да се предприеме спецакцията, каза Йовчев.

По думите му причините са, че лицето от дълго време има асоциално поведение. Установено е, че притежава общо 4 броя оръжие – 2 ловни карабини и 2 ловни пушки. През 2011 г. разрешението му изтича. През март 2012 г. е била подготвена полицейска операция с участието на отряда за борба с тероризма, при която е трябвало да бъде проникнато в дома на въоръжения, но е взето решение тази операция да не се провежда. На Савов е направен и психопортрет, поясни вицепремиерът. На 12 март е направен план за спецакция на полицията, съвместно с група на отряда за борба с тероризма.

На 14 е предприета акцията. В 6 часа тази сутрин започва полицейска операция. Служителите на спецотряда за борба с тероризма приближават дома и предупреждават: Полиция. Предай се."

От рикошет са ранени двама служители. Полицаите се оттеглят и отново предупреждават Савов да се предаде. Последва нова стрелба от барикадиралия се. При повторно открития огън загива един от полицаите, а друг е ранен.

При ответен огън от страна на полицията Савов е ранен, но е жив и е задържан, съобщи пред депутатите Йовчев.

След изказването му депутатите с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналия полицай.