В процеса на лечение безкрайно важна е дисциплината у пациента, който да признае авторитета на лекаря и да създаде доверие с него. Това заяви за БТА Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. В коментара си по случай Световния ден за борба с рака, който отбелязваме днес, тя отправи послание пациентите да имат вяра в позитивната статистика относно тези заболявания.
Едно от най-пагубните явления е да излезеш от кабинета на лекаря и да започнеш да четеш в интернет, коментира Александрова. По думите й това би означавало скъсана връзка, от която трудно ще се роди нещо градивно по пътя на лечението. Александрова смята, че пациентите трябва да си дадат сметка, че са при лекар, защото имат нужда от него.
Ако не разполагаме с експертизата на лекаря, ставаме 10 пъти по-уязвими, смята тя.
Подкрепа за пациентите 
Евгения Александрова отбеляза, че е нормално хората да изпитат страх, когато чуят диагнозата. Тя самата е минала по този път и смята, че най-важна е психологическата подкрепа.
Уязвимостта на болните от рак е повече в психологически план. Те смятат, че щом са развили това заболяване, са податливи към всички други, коментира Александрова.
Първата грижа е да се овладее психологическото напрежение у пациента, добави тя и уточни, че ако това не стане, диагностицираният не е в състояние да води пълноценен разговор с лекарите.
Александрова подчерта, че има специализирани звена за психологическа подкрепа. Според нея обаче много често българите отказват да се възползват от такъв подход. Тя припомни, че към Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, в сътрудничество със Столичния общински съвет, са създадени звена с психолози в няколко общински болници.
Напоследък обръщаме внимание на навигацията, като целта е да се отговари изцяло на нуждите на пациента. Като се разболее човек, той насочва всичките си въпроси и очаквания за отговор към лекаря, но лекарят има ограничен капацитет и време, като се фокусира върху медицинския аспект на процеса, уточни Александрова. Според нея навигаторът е човекът, който може да обясни на пациента как работи системата и да го насочва в предстоящите стъпки.
Обучаваме няколко души, пациентки - навигатори, имаме желание това да се превърне професия, отбеляза още Александрова.
Да запълним празнините в грижата
Евгения Александрова коментира, че в глобален план мотото на Световния ден за борба с рака е за запълване празнините в грижата за пациентите и да се изравнят навсякъде стандартите за лечение – от информираността за диагнозата, през профилактиката и правилната диагностика, до ефективното лечение. Дигитализацията в медицината също е важна, защото улеснява процеса и скъсява времето за събиране на данни, каза още тя.
Продължителността на живот на пациентите с рак се увеличава, каза тя. Като положителна тенденция Александрова отбеляза създаването на добри условия в обществото, които да позволяват по-бързото социализиране на пациентите.
Правейки уточнението, че е трудно да се посочат конкретни данни за развитието на онкологичните заболявания, Александрова каза, че в глобален план броят на заболелите расте. В България ракът на белия дроб и ракът на гърдата са сред най-често срещаните, посочи тя. 
При лечението на рака на гърдата медицината прави напредък. Медицината успява да промени статута на това заболяване от "категоричен убиец" до такова, което може да бъде контролирано, а и излекувано, ако е открито в съвсем ранен стадий, коментира още Александрова.
На пресконференция днес предстои представяне на резултатите от национално представително социологическо проучване за нагласите към рака, лечението и контрола на заболяването. Ще бъдат коментирани и новостите в контрола и лечението на рака, както и възможностите на грижата за българските пациенти.