Само няколко седмици след като негови поддръжници щурмуваха сградите на изпълнителната и законодателната власт в страната му, бившият бразилски президент Жаир Болсонаро снощи изрази недоумение как е могъл да загуби изборите през октомври, след което се усмихна мълчаливо, докато тълпа от негови поддръжници скандираше: "Измама!", предаде Асошиейтед прес.
По време на изявата си в Маями пред консервативна група, свързана с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Болсонаро не засегна пряко темата за нападението на 8 януари срещу сградите, в които се помещават Конгресът и Върховният съд на Бразилия.
Болсонаро имитира стратегията на Тръмп по време на собствената си кампания за преизбиране, като в продължение на месеци сееше съмнения относно надеждността на бразилските машини за гласуване, а след това подаде петиция за анулиране на милиони гласове, посочва АП. Сега срещу него се води разследване по подозрение, че е подстрекавал безредиците. Подобно на Тръмп, Болсонаро не призна, че е загубил изборите, макар че за разлика от бившия президент на САЩ, той никога не е заявявал изрично, че е загубил поради измама.
Бившият бразилски президент изброи постиженията на своята администрация и изрази недоумение от своята загуба. "Бразилия се справяше много добре", каза Болсонаро. "Не мога да разбера причините, поради които (изборите) решиха да отидат вляво", добави той.
Събитието се проведе в хотела на Тръмп в Маями, подчертавайки връзката между двамата президенти популисти, отбелязва АП.
Голяма част от речта на Болсонаро представляваше защита на четирите му години на власт, като той изтъкна своите резултати, постигнати в областта на заетостта, липсата на корупция в администрацията му и "свободата" за хората, отказали ваксинация срещу КОВИД-19.