Благоевградската общественост ще отбележи 151 години от рождението на Гоце Делчев пред паметника на революционера в града. Годишнината ще бъде отбелязана с ритуал по полагане на цветя, а церемонията е от 10:00 часа на площад „Македония“ в областния център, съобщиха от община Благоевград. 
Паметникът е един от символите на града от официалното му откриване на 2 август 1955 г. Върху постамента, наред с името на Гоце Делчев и годините 1878-1903, е апликирана плоча с известното му политическо верую: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите“. 
По данни на отдел „Справочна“ на Българска телеграфна агенция автор на паметника е скулпторът Крум Дерменджиев. В изграждането на монумента са участвали голям брой доброволци. Технически отговорник за изработването на основата на паметника е Коста Гюров. Той е отговарял за добиването и превоза на сиенитови блокове от село Стара Кресна. Те били превозвани с волски коли до гара Кресна, а оттам - с железницата до Благоевград. Ансамбълът е разположен върху площадка с размери 12 метра широка и 12 метра дълга, покрита с плочи и оградена с цветни лехи. Постаментът и пиедесталът са градени от едри гранитни блокове с неправилна форма. Върху малка бронзова площадка, положена върху постамента, е издигната фигурата на Гоце Делчев, деец на националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско, идеолог и организатор на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, в цял ръст, с хайдушко облекло, с наметнат ямурлук. Фигурата е излята от чугун и е висока 3,5 метра. Общата височина на ансамбъла е девет метра. 
Паметникът е мястото, на което всяка година обществеността на Благоевград отдава почит към делото на Гоце Делчев на датата на неговото рождение 4 февруари и на 4 май – датата, на която през 1903 г. Делчев е убит край село Баница.