Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на Китай по отношение на шпионския балон, открит над САЩ, "безотговорни и неприемливи", предаде ДПА.
Блинкън каза, че в телефонен разговор с директора на Централната комисия по външни работи на Китай Ван И той е заявил, че присъствието на летателния апарат във въздушното пространство на страната е явно нарушение на суверенитета на САЩ и явно нарушение на международното право. Той е добавил, че светът очаква от САЩ и Китай да управляват отговорно отношенията си, САЩ правят това и очакват същото от Китай.
"САЩ ще продължат да поддържат отворени линии за комуникация с Китай, включително за справяне с този продължаващ инцидент", каза Блинкън. Основният приоритет на Вашингтон е да отстрани балона от въздушното си пространство, каза още държавният секретар на САЩ, без да уточни как трябва да стане това.
Блинкън, чието посещение в Китай беше отменено поради навлизането на балона във въздушното пространство на САЩ, заяви, че иска да посети Пекин веднага щом условията позволят това. Обаче поведението на Китай в навечерието на посещението е било "в ущърб на дискусиите по същество, които бяхме готови да проведем", добави той.
Междувременно китайското министерство на външните работи заяви, че полетът на китайски "аеростат" над САЩ представлява форсмажорно произшествие, и обвини американските политици и медии, че се възползват от ситуацията, за да дискредитират Китай, предаде Ройтерс. "Китай винаги е спазвал стриктно международното право и е зачитал суверенитета и териториалната цялост на всички държави", се казва в изявление на министерството.