Кенийски съд осъди трима полицаи и техен цивилен информатор на десетилетия затвор за убийството на адвоката по правата на човека Уили Кимани и още двама души, предаде Ройтерс.
Случаят е от 2016 г. и предизвика вълна от недоволство в Кения, където често се появява информация за полицейска бруталност и извънсъдебни убийства, но почти никога не се стига до обвинения в съда.
Кимани, неговият клиент Джоузефат Мвендва и шофьорът на автомобила, в който са се возили, Джоузеф Муирури, са били убити малко след подаването на жалба, в която се твърди, че Мвендва е бил прострелян и ранен от полицай. По-късно телата им бяха извадени от река край столицата Найроби. 
Обвиненията срещу осъдените четирима души бяха повдигнати миналата година.
Главният обвиняем, Фредерик Лелиман, бе осъден на смърт. Въпреки това в Кения не са изпълнявани екзекуции от 1987 г. насам и смъртните присъди обикновено се заменят с доживотен затвор. 
Другите двама полицаи получиха присъди лишаване от свобода от 20 до 30 години.
Съдията по делото описа убийствата като "добре планирани и извършени“. 
Към момента на убийството му Кимани е работил за правозащитната организация "Международна мисия за справедливост", която помага за разследването и документирането на убийства и прояви на жестокост, извършвани от полицаи.