Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е разговарял по телефона тази вечер със съветника в Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле. Разговорът е бил в присъствието на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, директора на Агенцията за национална сигурност Зарко Милошевски и посланикът на САЩ в страната Анджела Агелер, съобщават от правителствената пресслужба.
В разговора Ковачевски е подчертал, че един от основните външнополитически приоритети на Северна Македония е запазването на мира и стабилността в Западните Балкани, за което страната дава активен пример чрез политиките на диалог и зачитане на вътрешния план и на добросъседските отношения. Той е изразил благодарност към Държавния департамент "за значителната подкрепа от страна на САЩ във всички ключови моменти и важни процеси за страната, за която стратегическото партньорство със САЩ е от голямо значение". 
"Премиерът Ковачевски и съветникът на Държавния департамент Шоле обсъдиха различни актуални въпроса, при което беше оценено, че Северна Македония напредва, и беше изразена пълна подкрепа за европейската й интеграция като въпрос от национално, регионално и европейско значение, както и очакването да това да бъде признато и от по-широката общественост", пише в съобщението.