Антисемитизмът, довел до Холокоста, все още съществува, тъй като днес виждаме екстремистки движения в европейската и световната политика, гордо издигащи грозното знаме на антисемитизма, който  заплашва да превърне демократичните и цивилизовани общества в общества, които поглъщат собствените си хора. Това каза посланикът на Държавата Израел в Република Косово Тамар Зив по време на възпоменателната церемония по случай Международния ден в памет на жертвите от Холокоста, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
Зив каза, че отбелязването всяка година на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста е възможност да си спомним тези, които са били убити, да почетем тези, които са оцелели, и тези, които са рискували живота си, за да спасят други, както и да продължим да работим, за да гарантираме, че ужасите от миналото никога няма да се повторят.
„Наше задължение е да работим неуморно, за да продължим да изследваме, образоваме и да се борим с отричането. [Изминалите] 78 години от освобождаването на Аушвиц бяха белязани с големи усилия за събиране на свидетелства за ужасите, за събиране на доказателства, за документиране на неописуемите събития и за провеждане на продължаващи досега изследвания, за да се гарантира, че спомените на жертвите никога няма да бъдат забравени, както и да се работи така, че много важни уроци за цялото човечество, които трябва да бъдат в умовете и сърцата ни, никога няма да избягат от нашето колективно съзнание. Скъпи приятели, нека не оставаме безразлични. Антисемитизмът, довел до Холокоста, все още съществува. Днес виждаме движение на крайностите на европейската и световната политика, които гордо издигат грозното знаме на антисемитизма, който още повече заплашва да превърне демократичните и цивилизованите общества в такива, които поглъщат собствения си народ“, каза израелският посланик в Прищина.
По думите й с всяка изминала година става все по-трудно да си припомним ужасите на Холокоста, тъй като все повече намалява броят на оцелелите, станали свидетели на тези зверства.
"Антисемитските дискурси живеят не само в нашите затвори, но и в сърцата в свободния и демократичен запад. Омразата към евреите все още съществува. Антисемитизмът все още съществува. Отричането на Холокоста все още съществува. Той е активен във виртуални платформи, подхранван е от тях… Трябва да използваме всеки инструмент, с който разполагаме, образованието и законодателството, сигурността и правоприлагането, за да възпираме и изкореняваме омразата, расизма, антисемитизма и всички подобни форми. За съжаление в днешния свят все още има гласове, включително официалните като в Иран, които проповядват, че Холокостът е измислица. В свят на фалшиви новини и теории на конспирацията продължават усилията за пренаписване на историята чрез използване на изкривени разкази, които умишлено използват информация, извадена на контекста“, каза тя.
От своя страна премиерът на Косово Албин Курти каза, че за да предотвратим повторение на нещо като Холокоста в бъдеще, никога не трябва да забравяме какво се е случило в миналото.
„Има и много истории за смели хора в цяла Европа и извън нея – включително семейства от Косово – които доброволно са предоставили подслон на еврейски приятели, съседи и бежанци, понякога с голям риск за себе си. Не само ужасите на Холокоста, но и примерът на тези смели хора трябва да ни вдъхновява днес. Те трябва да ни вдъхновяват да направим всичко възможно, за да предотвратим и да се борим със системното държавно насилие – водещо към геноцид – където и да се случи по света. Тук, в Косово, където беше извършен последният геноцид на XX век, ние сме повече от готови да изпълним своята роля в тази свещена задача. След незаконното нахлуване на Русия в Украйна ние незабавно се присъединихме към санкциите на САЩ и ЕС срещу отговорните [за агресията]. На военно ниво косовските войници с ентусиазъм участваха в [учението] “Защитник на Европа“ и тази година ще бъдем домакини на ученията в нашата страна. След като талибаните превзеха Афганистан, ние посрещнахме 1893 афганистански бежанци в Косово, а също така сме готови да приемем до 5000 бежанци от Украйна. И накрая, като част от нашата програма „Уседналост за журналисти“ ( Journalists in Residence), ние приехме 12 журналисти от Украйна и четирима от Афганистан“, каза той и добави, че най-добрият начин да почетем паметта на изгубените е не само чрез думи, но и чрез действия.
Матиас Конрад, заместник-посланик на Федерална република Германия, и Леке Резничи, наследникът на Аслан Резничи, който е спасил евреи по време на Холокоста и е признат от Центъра за възпоминание на Холокоста „Яд Вашем“, също поздравиха присъстващите на тази церемония. 
Косовските артисти Валтон Бечири, бивш министър на културата на Република Косово, композитор, пианист, аранжор и диригент, и сопраното Беса Лугичи изпълниха две песни в памет на жертвите от Холокоста. Актрисата Фиторе Яшари изнесе монолог по романа на Аналис Мари "Ане“ за Ане Франк, еврейското момиче, родено в Германия, което води дневник, в който документира скрития си живот по време на нацистко преследване.
Беше показан и документалният филм „Те ми дадоха живот“ с участието на Рена Куинт, оцеляла от Холокоста.
Накрая бяха запалени една по една шест свещи в памет на шестте милиона жертви на Холокоста от посланик Зив, министър-председателя Курти, заместник-посланик Конрад, президента на Еврейската общност на Косово Вотим Демири, както и от Леке Резничи и Зана Мустафа Букоши, наследница на Фаик Шари и Сабрие Шари, които са спасили евреи по време на Холокоста и са признати от Яд Вашем за „Праведници на света“
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)