Естония, Латвия и Литва призоваха днес за ускоряване на оръжейните доставки за Украйна от нейните западни съюзници, предаде ДПА.
"Идните месеци ще са много трудни, може би дори ще се окажат решаващи за хода на войната. По тази причина трябва да ускорим и да засилим подкрепата си за Украйна - на първо място военната подкрепа", заяви литовската министър-председателка Ингрида Шимоните след среща с колегите си от другите две балтийски страни в естонската столица Талин.
Времето е от изключително значение, каза естонската премиерка Кая Калас, която предупреди, че не бива да се допуска забавяне при доставките на оръжия, които Украйна е поискала.
"Русия подготвя нова мащабна офанзива и трябва да предоставим на Украйна достатъчно средства, с които да се защитава", изтъкна Калас.
Киев все по-често отправя молби за доставката на още и по-тежки оръжия, припомня ДПА.
"Украинските военни знаят от какви видове тежки оръжия имат нужда, за да спечелят войната. Страните от НАТО разполагат с тези тежки оръжия и ние напълно подкрепяме молбата на Украйна за оръжия, които ще ѝ дадат възможност да победи във войната", каза латвийският премиер Кришанис Каринш.
Освен това премиерите на трите балтийски страни призоваха Международния олимпийски комитет да забрани участието на руски спортисти на олимпиадата в Париж догодина, като предупредиха, че ако бъде разрешено на руснаци да се състезават, държавите им обмислят да бойкотират спортното мероприятие, предаде Асошиейтед прес.