Днес в 17:00 ч. започна Gabrovo Game Jam с обявяването на темата Roots - "корени", в превод от английски език . В състезанието се включиха 30 участници. За пръв път имаше и представители между пети и осми клас от училища „Телерик академия“. 
Състезанието е за разработка на игри и е част от световното мероприятие Global Game Jam. Участниците са разпределени между седем отбора и имат 48 часа да подготвят своите игри до ниво "прототип". Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата отправи специално предизвикателство към състезателите: "Направете игра, базирана на произведения, включени в изложбата с карикатура в зала 7, за колажиране на заснети от вас изображения. По този начин играещият да има възможност да създаде от елементи от няколко различни карикатури своя собствена и да се забавлява, да има възможност да добавя и елементи, които не фигурират в тях, включително и своя образ."
Светлана Михайлова, от музея разясни правилата и даде старт на надпреварата. Доцент Делян Генков от катедрата "Компютърни системи и технологии" към Техническия университет в Габрово изрази радостта си от реализирането на това събитие и пожела успех на всички.
От Италия бе излъчено видео от инициатора на Gabrovo Game Jam Мартин Русков. Той даде последни съвети преди началото и разказа историята как и откъде е дошла идеята за Game Jam в Габрово.Хелиана Велинова представи инициативата Next Level Gaming и разясни възможностите, които представя пред младите създатели на игри.
Това е петото издание на Gabrovo Game Jam. Игрите трябва да бъдат предадени на журито в избран състав до 17:00 на 5 февруари. В 19:00 ч. ще бъде обявен победителят, чиято игра ще бъде включена в Global Game Jam. Събитието е безплатно и се провежда по целия свят сред създателите на игри. Участниците се събират и работят по разработването на оригинални и иновативни експериментални видео игри, базирани на тайна тема.
Първото издание на надпреварата Global Game Jam се е състояло през 2009 г. с 53 сайта и 1650 участници. Тази година, в тринадесетото издание са участвали 28 825 души, регистрирани на 585 места в 104 държави.