Папа Франциск, който пристигна днес на посещение в Южен Судан, призова лидерите на африканската страна да сложат край на насилието, омразата по етнически признак и корупцията, които ѝ пречат да постигне мир и просперитет, предаде Ройтерс.
Най-новата държава на континента се отдели от Судан през 2011 г., след десетилетия на конфликт. Само две години по-късно обаче избухна гражданска война. Въпреки че двете основни страни в конфликта постигнаха мирно споразумение през 2018 г., насилието и гладът все още се ширят в Южен Судан.
Десетки хиляди души посрещнаха папата с песни при пристигането му днес в столицата Джуба.
"С цялото си сърце ви моля да приемете четири думички - не от мен, а от Христос: "Не правете повече така!", каза Франциск в първото си обръщение в Южен Судан, пред публика.
Сред присъстващите бяха президентът Салва Киир и други представители на правителството на африканската страна.
"Без повече кръвопролитие, без повече конфликти и насилие и без взаимни обвинения за това кой е виновен", призова Светият отец.
Малко преди пристигането на папа Франциск в провинция Централна Екватория, където се намира столицата Джуба, бяха убити 27 души. Предполага, че става дума за разчистване на сметки между въоръжени бойци и животновъди.
Гражданската война в Южен Судан отне живота на около 380 хиляди души, отбелязва Франс прес.