Безплатни профилактични прегледи и доплерови изследвания на артериална и венозна система организира през февруари Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Света Марина" в Плевен. Това съобщават от лечебното заведение.
Прегледите ще се извършват в кабинета по съдова хирургия в болницата. Те ще включват освен доплерови изследвания на артериалната и венозната система и такива на аорта и аорто-илаичен сегмент, артерии и вени на долни и горни крайници, мозъчни артерии. 
Специалистите, които ще бъдат ангажирани, са доц. д-р Илиян Петров и д-р Борис Цанков от Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия към болницата. 
"Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна. Профилактиката и превенцията са от първостепенна важност за ранното диагностициране и лечение. Прегледът при съдов хирург е необходим при оплаквания от разширени вени, проблеми с оросяването на крайниците, диабет, незарастващи рани на долни крайници, преживян инсулт", обясняват от лечебното заведение.
Прегледите са без направление, но е нужно предварително записване в работни дни на телефони с номера: 0700 20 006; 064 805 666; 064 81 81.
БТА припомня, че още една болница обяви възможност за безплатни прегледи - през февруари в МБАЛ "Сърце и Мозък" ще се провеждат консултации на жени с репродуктивни проблеми.