Създадените от американските работодатели нови работни места солидно са се увеличили - с 517 000 през януари. Растежът на новите работни места е бил изненадващо голям на фона на агресивните действия от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, целящи да охладят икономиката и укротят инфлацията, като се повишат лихвените проценти, съобщи Асошиейтед прес.
Равнището на безработица е спаднало до 3,4 на сто през миналия месец, достигайки минимум от половин век.
Най-новите данни показват устойчив пазар на труда с ниска безработица, сравнително малко съкращения и много свободни работни места, въпреки че повечето икономисти предвиждат наближаваща рецесия.
Въпреки че помага на служителите, стабилното търсене на работна ръка от работодателите също допринася за ускоряване на растежа на заплатите, и оттам за високата инфлация.
Ръстът на работните места през януари, който надхвърли декемврийския ръст с 269 000, може да породи съмнения дали инфлационният натиск ще отслабне допълнително през идните месеци.  УФР повиши основните си лихвени проценти  осем пъти от март досега, за да се опита да овладее инфлацията, която миналата година достигна 40-годишен връх, след което постепенно започна да се забавя.
Същевременно с оглед на новите данни за американските работни места щатската валута скочи с 1 на сто спрямо британската лирата, предаде Франс прес.