Сборник с документи за емиграцията на еврейски бежанци от Централна Европа през България към Палестина в периода 1939 - 1944 г. е събрал Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките. Това информират от научната институция на своята интернет страница.
“Мостът на спасението. Транзитът на евреи през България в годините на Втората световна война” е издаден в края на миналата година. В него са публикувани документи, свързани със слабо познатата тема за емиграцията на еврейски бежанци от Централна Европа през България към Палестина в периода 1939–1944 г. Те са подбрани от четири български и единадесет чуждестранни архиви, сред които изпъкват Ционисткият архив в Йерусалим, българската колекция от архива на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем, архивът на американския Държавен департамент, Националният архив на Великобритания, Държавният архив на Хесен, румънски и сръбски архиви и др. 
Чуждестранните документи се публикуват за първи път в превод на български език. Колекцията съчетава разнородни по произход и характер документални свидетелства. Стремежът към обективно представяне на политиките на отделните държави по еврейския транзит аргументира предпочитанието към подбора на материали от официални източници: правителствени документи, дипломатическа кореспонденция, разузнавателна информация и други. Освен това са добавени свидетелства, излезли от влиятелни еврейски обществени организации като Еврейската агенция за Израел, Американския еврейски съвместен разпределителен комитет, Спасителния комитет в Истанбул. Не по-малко ценни са сведенията от базираната в САЩ Еврейска телеграфна агенция, която благодарение на своята широка кореспондентска мрежа детайлно отразява събитията от битието на еврейската диаспора.
Съпоставянето между българските и чуждите документи дава възможност да се откроят в дълбочина нюансите в емиграционната политика на Съюзниците, германският натиск върху България и усилията на българското правителство да води сложна и гъвкава политика по еврейския въпрос, отбелязват от ИИстИ-БАН. /ИРС