В Република Сърбия по информация на вестник "Данас" през 2022 година са били регистрирани 124 127 мигранти, като в момента в бежанските центрове са настанени 3059 лица. От общия брой на мигрантите през 2022 година с най-голям процент са били бежанците от Афганистан - 36,13%, следвани от Сирия - 29,19%, Пакистан -11,89%, Мароко - 7,92% и Индия - 4,04%.
В момента мигрантите (3059 лица) са настанени в 17 центъра за настаняване на територията на  Р. Сърбия:  Босилеград, Прешево, Буяновац, Адашевци, Шид, Принциповац, Суботица, Сомбор, Пирот, Дивляна, Кикинда, Обреновац, Враня, Кърняча, Боговаджа, Тутин и Сиеница. Подобни пунктове за временен престой на бежанци има и в общините Баня Ковияча и Димитровград/Цариброд, като при необходимост те ще могат да бъдат използвани и активирани в сравнително кратък времеви период.
Средното време за престой в миграционните центрове е 16 дена, като се отчита намаляване на времето за престой в сравнение с предишните години: през 2021 г. той е бил 30 дена, а през 2020 г. - 36 дена. Динамиката се запазва, като някои мигранти се задържат по-дълго, докато други за сравнително кратък период от време напускат бежанските пунктове.                                                                                       
Всички, които са минали през миграционните центрове на Комисариата, са регистрирани, настанени, получили са храна,  дрехи и медицинска грижа. Когато става въпрос за деца мигранти, които пребивават в центровете, за тях се организира и редовна ученическа програма съобразена с възрастта им.