Започна гласуването в конкурса „Европейско дърво на годината“, съобщиха от фондация „ЕкоОбщност“. То ще е онлайн и ще продължи до 28 февруари на създадена за целта страница. 
В тазгодишното издание се състезават 16 дървета от 16 държави. Белгия, България, Великобритания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия са държавите, които ще вземат участие в конкурса. Към него за първа година се присъединява и Украйна, посочват от „ЕкоОбщност“. От фондацията подчертават, че всяко от дърветата е свързано с вълнуваща история.
България е представена от величествения 1051-годишен чинар, който получи най-голяма подкрепа в конкурса "Дърво с корен 2022". Дървото, което се намира в близост до Аспаруховия мост, е номинирано от Мария Стефанова и децата от клуб "Ела какъвто си" - група за подготовка за гражданско образование. То съществува още от Първото българско царство и е най-старото във Варненска област.
Българският конкурс “Дърво с корен” беше част от европейската инициатива “Климат на промяна” (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят.