Община Опака е подпомогнала материално семействата на 52 новородени през миналата година. Подкрепата е регламентирана в Наредба на общината, която действа от април 2022 година, каза за БТА секретарят на общината Неше Ашим. Целта е поощряване на раждаемостта и по-спокойни семейства при срещата им с рожбите. 
Условията и редът за отпускане и получаване на помощта са приети от Общинския съвет по предложение на кмета на общината Мехидин Кадиров. Всяко новородено дете в общината се радва на искрен жест от страна на ръководството. Семействата получават подаръчен комплект, включващ одеяло и хавлийка, чийто е левова равностойност е 50 лева, но се получават в натура. Финансирането за закупуването на комплектите става със средства от общинския бюджет. "Помощите са при нас. Всеки, който отговаря на условията и желае да си ги получи, трябва да подаде заявление в общината или в кметството на съответното село", каза още секретарят.
Право да получат еднократна парична помощ за новородено или осиновено до трето дете включително, с постоянен адрес Община Опака, имат родители или осиновители, при условие, че майката има постоянен адрес в Община Опака. Според Наредбата, еднократна помощ не се изплаща, ако към момента на датата на подаване на заявление-декларацията, детето е оставено за отглеждане в "специализирана институция за деца".
Право за получаване на еднократна помощ се придобива от датата на раждане на детето (децата). Помощта може да бъде поискана до три месеца, считано от края на месеца, през който е родено детето и се получава в десетдневен срок, посочи Ашим.
Наредбата е допълнена през август м.г., като според новия текст - правото на еднократна помощ при раждане на дете, при пресъставени актове от чужбина, трябва да се счита към датата на пресъставяне, и се изплаща не по-късно от навършване на една година на детето.
За да бъде предоставена помощта семействата трябва да подадат заявление-декларация по образец. Еднократната парична помощ се изплаща за всяко новородено първо, второ и трето дете от Община Опака. Подаръчен комплект получава всяко новородено или осиновено, до трето дете включително, независимо от поредността на раждане. От администрацията уточняват, при раждане на близнаци, тризнаци и т.н. еднократната парична помощ се изплаща за всяко дете, според регламента на документа.
По данни на ГРАО към момента жителите на общината са 6 180. Те населяват шест населени места – град Опака и селата Крепча, Голямо Градище, Горско Абланово, Гърчиново и Люблен.
"Нека си пожелаем повече подаръчни комплекти за новородени деца през 2023 г.", каза още Неше Ашим.