От следващата седмица започват поредица от учебно-образователни концерти, подготвени от професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ в Търговище. Концертите са рамките на програмата "Училище по фолклор". Първи занимания по предварително изготвен график ще започнат възпитаници на Първо основно училище „Хр. Ботев“, съобщи за БТА Светла Манолова – артистичен секретар на културната институция. 
През февруари ученици от града ще посетят  залата на ансамбъл „Мизия“ и ще се запознаят с едни от най-разпространените български народни инструменти, фолклорните области и характерните за тях носии, песни и танци. Лектори ще бъдат самите изпълнители. 
На следващ етап в света на фолклора ще се „потопят“ ученици от Второ средно училище „Никола Маринов“, допълни още Манолова. Покани са отправени към всички градски учебни заведения. Ръководството на ансамбъла има намерение да покани и ученици от по-малките населени места на общината.
Манолова допълва, че първите образователни концерти на ансамбъла датират още през 90-те години и продължават и до днес. Целта им е да се запази фолклорът и да се предаде на бъдещите поколения.
Децата да усетят емоцията и отношението на професионалните изпълнители, инструменталисти, певци и танцьори и да се заинтригуват от българския фолклор.