Гарантиране на покупателната способност, подкрепа на най-уязвимите и ограничаване на спекулата са сред основните задачи, които президентът Румен Радев постави на служебния кабинет, както и провеждането на чести и прозрачни избори. 
Румен Радев отбеляза, че цените на стоките от първата необходимост продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно и с тревога за бъдещето, затова и основните приоритети в дейността на служебния кабинет трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателна способност на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители, и привличане на чуждестранни инвестиции.
Основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни изброи и тя се усложнява на фона на новите промени в изборния закон, добави президентът. 
Постоянен ангажимент остава сигурността. Очаквам още по-голямо укрепване на охраната на границата във взаимодействие с Европейската комисия, борба с престъпността, финансовите престъпления, беззаконието по пътищата, наркоразпространението, каза още Румен Радев.
Очаквам и да продължите усилията си за укрепване на държавността, правосъдната реформа, борбата с корупцията, допълни той. Като приоритет държавният глава постави и продължаването на развитието на проекта за изграждане на Национална детска болница, както и подготовката на проекта за спешна медицинска помощ по въздух. 
Радев отбеляза, че се надява служебният кабинет да продължи да развива постигнатите успехи във европейската ни интеграция, както и да укрепи лидерската роля, която България си „извоюва в региона чрез иновативни идеи и проекти, водещи до укрепване на сигурността, повишена свързаност, икономически обмен и взаимно доверие“.
Според президента ни очаква изключително оспорвана предизборна кампания. Партиите отново не намериха смелост да поемат отговорност за управлението в трудни времена за страната ни, но, най-вероятно, част от участниците в тази кампания, ще опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб, да ви провокират ежедневно, да оправдават с вас собствените си провали, да си приписват вашите успехи, отбеляза държавният глава. Той призова служебните министри да не заемат страна, да не се намесват в кампанията, но да отстояват истината, личното си достойнство и интересите на ведомствата, които представляват, и най-вече на българските граждани.
Този втори мандат ще бъде още по-труден, защото проблемите са много, а очакванията да големи, смята Румен Радев. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях, обърна се към министрите държавният глава.
Днес президентът Радев представи задачите и приоритетите на новия служебен кабинет. Вчера държавният глава издаде указ, с който назначи ново служебно правителство от 3 февруари с министър-председател Гълъб Донев.