Новото споделено работно пространство в Бяла ще отвори врати в края на месец февруари. То е ориентирано към артисти и представители на свободните професии и е част от международна мрежа, изградени в рамките на проект „Креативни центрове / Развитие на културата и творческите индустрии в Черноморския басейн“, финансиран от Програма „Черноморски басейн“ 2014-2020, по който партньори на Община Бяла са Община Чекмекьой от Истанбул (Турция), Община Кавала (Гърция), Община Констанца (Румъния) и Центъра за бизнес развитие в Николаев (Украйна).
Креативният център се намира на централния площад в града, в реконструираната бивша ритуална зала. Разполага с конферентна зала, отворено пространство с 20 работни места, зала за срещи и четири оборудвани ателиета за музика, кино и фотография, шивашко ателие и лаборатория за създаване на прототипи.
Работното пространство ще предлага услугите си безплатно до края на 2023 година. То ще започне работа с 60 потребители, които ще бъдат селектирани с интервюта от специална комисия. Кандидатстването е онлайн, чрез попълване на електронен формуляр, придружен от портфолио. Могат да се включат както индивидуални артисти, така и фирми и сдружения, уточниха за БТА от екипа. 
Потребителите ще могат да ползват както офиса в Бяла, така и пространствата в Истанбул, Кавала и Констанца, казаха още инициаторите. Креативните центрове са отворени за фрийлансъри, програмисти, уеб разработчици, графични дизайнери, илюстратори и други специалисти с артистични професии.